Tips inför flytten

Dags att flytta och börja leta flyttfirmor? Här är checklistan inför flytten du inte kan vara utan! I sju enkla steg förbereder du dig och hittar rätt flyttfirma för just dina behov,v are sig det gäller en mindre lägenhetsflytt, en stor familj i villa eller ett helt kontor som ska flyttas. Följ våra tips och du når snabbt en lyckad flytt till bästa pris.

1. Lista vad som ska flyttas

Innan du börjar kontakta flyttfirmor för att be om offerter bör du göra en uppskattning på hur mycket som ska flyttas. Det behöver inte vara exakt men, på ett ungefr hur många kartonger det handlar om, hur många större möbler, och om det är något särskilt svårhanterligt som ska flytts (kan vara allt från ett stort akvarium eller värdefull konst till ett kassaskåp). Med en tydlig lista kan du lättare få korrekta prisuppgifter från flyttfirmorna.

2. Begär in offerter

En nyckel till en lyckad flytt är inte hoppa på och välja första bästa flyttfirma. Hör med olika flyttfirmor (t.ex. genom gratis offerttjänst via länken) och be dem komma med offerter på din flytt. Då kan du jämföra dessa och se vilken som inger mest förtroende och ligger bäst i pris.

3. Bestäm upplägg med din flyttfirma

När du valt flyttfirma bör du - helst i skrift - avtala om vad du ska betala för timpenning (eller en på förhand bestämd summa), samt när och hur flytten ska genomföras. Var noggrann med att ni är överens om vad som förväntas av båda parter, till exempel om ni sköter all packning själv eller låter flyttfirman sköta hela eller delar av packningen åt er. Tydlighet vinner alla på i längden.

4. Praktiska saker innan du flyttar

Nu är det bara att börja skaffa flyttkartonger (om inte flyttfirman bistår med det) samt att säga upp de avtal och abbonemang som hör till ditt hus, din lägenhet eller din arbetsplats. Tänk på att många avtal har långa bindningstider så vänta inte för länge! Glöm inte exempelvis att säga upp (eller flytta vidare) avtal för el, TV, bredband, fast telefoni, hemförsäkring och/eller villaförsäkring, prenumerationer, och andra löpande avtal. Meddela också de föreningar eller andra som regelbundet skickar post till dig att du flyttar och vad din nya adress blir. flyttfirmor-flyttbil.jpg

5. Adressändring och eftersändning

Givetvis gäller det att adressändra, även det i god tid för att du ska hinna få hem de nödvändiga pappren, fylla i dem och skicka in. Att välja eftersändning kan även det vara klokt, då kommer posten i en viss tid att automatiskt komma till din nya adress om den skickats till den gamla.

6. Praktiska saker på nya adressen

För ditt nya hem är det lika bra att tidigt börja skaffa nya avtal - försäkring, bredband, tv, el, med mycket mera. Hör gärna med din bostadsrättsförening, hyresvärd, samfällighet eller motsvarande också - de vet ofta vad du behöver tänka på i just det område du flyttar till.

7. Prata med grannarna

Det uppskattas nog av de allra flesta att säga hej till sina nya grannar, kanske till och med innan flyttlasset ens gått. Var inte rädd för att säga hej och fråga om de har några tips du behöver tänka på. Ett klassiskt problem som alltid drabbar några varje år är att man planerat in sin flytt just den dag det är städdag i området eller hissen i huset är tagen ur bruk. Gör din research noga så blir flytten mer harmonisk! För mer specifik information om att hitta rätt flyttfirma rekommenderar vi guiderna: Flyttfirmor Stockholm, Flyttfirmor Göteborg, Flyttfirmor Malmö och Flyttfirmor Sverige.

Vi har även några ytterligar tips kring några specifika orter:

Lycka till med din flytt!